Hullu Teadlase teadusprojekti viimane katsetund “Friikartulite kolm palet”.
Friikartulid on üks neist toitudest, millel hea lapse kombel on mitu nime. Eesti keeles öeldakse friikartulid ja mõeldakse siis õlis pruuniks ja läbiküpseks praetud kartulikange. Prantslased ütlevad nende kohta pommes frites ehk praetud kartulid. Britid on söönud friikartuleid (chips) juba ammustest aegadest peale.
Rasked, rasvast läbiimbunud friikad pole just teab mis tervislik toit.
Seevastu kõikide reeglite järgi valmistatud kerged ja õhulised kartulipulgad lõhnavad hästi, on pinnalt pruunid ja krõbedad ning seest parajalt pehmed, kusjuures õli on imbunud vaid poole millimeetri võrra pinnast sügavamale.
Kuigi friikartulid on üsna kaloririkas toit, on neid ise valmistades võimalik teha tervislikum alternatiiv - teeme neid kuumaõhufritüüriga ja ilma rasvata.
Kolmas võimalus on friikaruleid keeta kerges soolavees.
Meie proovisime kõiki kolme valmistusviisi. Lõpuks maitsesime valminud kartuleid.
Ühele lapsele meeldisid keedetud kartulid. Kahele meeldisid rasvased friikartulid. Kuuele lapsele meeldisid frititud kartulid.
Järeldus: vahel võib tervislik ka kõige maitsvam olla.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar