Tänases Hullu Teadlase katsetunnis rääkisime hapendamisest ja marineerimisest, hapendatud kurkidest ja marineeritud kurkidest.
Kurk on olnud inimese toidulaual üheks väärtuslikumaks toiduaineks aastatuhandeid — juba Aristoteles ja Hippokrates on pidanud kurki ülimalt väärtuslikuks ja tervislikuks toiduaineks. Värsked kurgid on alati olnud paljudele tervendajatele üks kasutatumaid ravivahendeid. Aga kuidas on hapendatud ja marineeritud kurkidega. Kas nad on tervislikud? Kumb neist on (õpilase) kehale tervislikum?
Viimastel aastatel on rohkem hakatud rääkima probiootikumide kasulikkusest, mille taga peitub ka hapukurkide suur vägi. Ohtralt leidub probiootikume teisteski fermenteeritud toiduainetes. Hapendamine on ilma kahtlusteta kõige tervislikum viis kurke säilitada ning karta ei tasu ka seda, et värskes kurgis peituvad vitamiinid hapendades kuskile kaotsi läheksid — vastupidi: väekad vitamiinid püsivad purgis kenasti kuni kevadeni ja saavad lisaks rikastatud fermenteerimisel tekkivate “heade bakteritega”. Seega peetakse hapukurki suurepäraseks kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi ja naatriumi ning A-, B- ja PP-vitamiini allikaks. Lactobacillus-bakterid kontrollivad halva mikrofloora kasvu ja aitavad asustada soolestikku puuduvate kasulike mikroorganismidega. See aitab parandada seedetrakti funktsiooni ja tugevdada immuunsüsteemi. Hapukurke on kasulik süüa ja nad teevad kõhule pai!
Marineeritud köögiviljadel on rikkalikum maitse ja pikem säilivusaeg. Marinaadis olevad happed ja suhkur hävitavad aga mikrotoitained ja vitamiinid ning mikroorganismid ei saa sellises keskkonnas areneda.
Hapendatud kurgid on tervislikumad kui marineeritud. Nad säilitavad enamiku kasulikest ainetest ja aja jooksul tekivad neis väärtuslikud piimhappebakterid.
Meie maitsesime mõlemat kurki ja tuleb tunnistada, et enamus lastele meeldis marineeritud kurk rohkem kui soolakurk. Seega järeldasime, et ebatervislikumad asjad kipuvadki olema maitsvamad kui tervislikud toidud.
Oli põnev ja õpetlik tund!
Aitäh Ronja isa Raimond, et toetasid õpetajat hapukurkide ostmisega! Suur aitäh kogu klassi poolt!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar