kolmapäev, 18. jaanuar 2023

Hullu Teadlase teadusprojekti 2. katsetund: mis värvi jook on kõige maitsvam?







 Täna toimus Hullu Teadlase teadusprojekti “Maitsete uperpallid” maitsmiskatse number 2: mis värvi jook on kõige maitsvam?
Kas teadsid, et maitse tajumist mõjutab ka toidu värv?

Inimesed valivad toitu kõikide meeltega ning suurt rolli mängib nägemis- ja maitsemeele koostöö. Nimelt annavad inimesed mitmetele värvidele juba enne proovimist alateadliku maitsenüansi – nii toovad rohelist värvi toidud mõtteisse hapu maitse, must värv meenutab kibedat ning punased toidud seostuvad magusate maitsetega.

Selline alateadlik maitsete omistamine annab üheltpoolt võimaluse näiteks restoranidele mängida inimeste meeltega, serveerides mürkrohelist värvi šokolaadikooki või musta värvi jäätist.
Paljud lapsed said aru, et viide erinevat värvi mahl oli ühte maitset - värvi oli andnud erinev ökoloogiline toiduvärv. Mõnede laste maitset mõjutas värv. Siniseid ja rohelisi jooke on juba poeski, rääkimata kollastest ja punastest. Ent kuidas juua musta mahla? Kuidas see maitseb?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Metsaposkaardid 2024